De onderstaande kooptips gelden voornamelijk voor tweedehands scooters. Bij een nieuwe scooter heb je deze kooptips eigenlijk niet nodig, omdat je scooter helemaal in orde zou moeten zijn!
Het kan handig zijn iemand mee te nemen die veel verstand heeft van scooters, bij de aankoop van een scooter, als je zelf niet technisch ben.
Kijk zo ie zo onder de scooter, zie je (bijvoorbeeld slangen) lekken, of zie je andere lekkages. heeft de scooter roest, een beetje roest is niet erg. Zien de aansluitingen van bijvoorbeeld de uitlaat en de cylinder er goed uit! Hangen er geen dingen los. Een echte goede inschatting van een scooter kan alleen goed gemaakt worden door een expert, maar zelf kan je wel door deze simpele inspectie een idee krijgen van de staat.
Hoe is de staat van onderhoud van je scooter. Kale banden zijn niet erg, maar moeten wel vervangen worden. Dit kan je meenemen in je onderhandeling over de prijs.
Verwacht van een scooter van 5 jaar oud, niet dat de kappen zonder krassen zijn.
Als een scooter is opgevoerd, kan dit betekenen dat de scooter extra slijtage heeft opgelopen. Dit ligt er ook aan hoe de scooter is opgevoerd.
Maak altijd een proefrit! Echt doen, kijk hoe de scooter rijdt. Bekijk de werking van de remmen (niet op volle snelheid:) ), slaat de scooter uit nadat je stil staat met een warme motor. Loopt de motor goed stationair? Hoe vind je hem rijden!
Koop alleen een scooter met een kenteken, als de scooter geen kenteken heeft, en je wilt hem toch kopen kijk dan op de site van het RDW hoe je dat moet doen. Controleer of het kenteken en het chassisnummer kloppen met het kenteken bewijs!
Controleer of de scooter al zijn beurten heeft gehad, vraag aan de verkoper of hij de onderhouds bonnen nog heeft!